«Калі глядзіш на іх, калі танцуеш, хочацца жыць». Паказваем Дэмбраўскую кадрылю

23.01.2020 - 10:52

Анастасія Макеева, карэспандэнт:
Дэмбраўскую кадрылю танцуе ўжо пятае пакаленне, а кожны трэці пускаецца ў пляс, калі чуе чароўную музыку.

Стукаць на паркеце ў Дэмбрава і суседніх вёсках сталі яшчэ стагоддзе назад. Пасля працы збіраліся на вячорках. Вышывалі, спявалі і, вядома, знаёміліся. Дынамічная кадрыля патрабавала шмат сіл, і хлопцы выбіралі самых прыгожых і моцных.

Алена Барэль, загадчык аддзела АМР «Шчучынскі раенны цэнтр культуры і народнай творчасці»:
Танец без перапынку танцуюць 4 хвіліны, трэба і дыханне пастаўленае, і цягавітасць.

Алена Аліхвер, загадчык Дэмбраўскага сельскага дома фальклору:
За ноч некалькі разоў магла паўтарацца, можна было стаптаць чаравічкі.

Дэмбраўская кадрыля з характарам. Фігур больш за дзесятак, і ніхто іх не абвяшчае. Але складаны танец толькі на першы погляд. Варта пачаць і потым ужо цяжка будзе спыніцца. Раней на ўсе святы і вяселлi гучала жывая музыка. Гарамонік, барабан, скрыпка і бубен задавалі рытм.

Алена Аліхвер:
Трэба каб было не менш, чым 6 пар, а затым ужо можна дадаваць. Можа быць 6, можа 12 або 18. Многа сваіх рухаў такіх, якія няма ў іншым танцы. Лева-права, калі ў крузе стаіць хлопец і павінен падаваць рукі дзяўчыне, а дзяўчынкі рухаюцца па крузе.

Эльвіра Сухоцкая, танчыць дэмбраўскую кадрылю:
Самае цікавае, калі парамі – тройкі. Прыемна, калі хлопец вядзе дзве дзяўчыны.

Эльвіра Сухоцкая танчыць з першага класа. Прыклад ўзяла з бабулі. Прызнаецца, што кадрыля амалоджвае і бадзёрыць. Перадаваць яе з пакалення ў пакаленне ў Дэмбрава – традыцыя. Тут кружаць сем'ямі і дынастыямі.

Андрей Сухоцкі, танчыць дэмбраўскую кадрылю:
Энергічны танец, падабаецца мне так танчыць. Жонка ў клубе працавала і мяне паціху прыцягнула.

Алена Барэль:
Дзеці танчаць ў аўтэнтычных касцюмах, вышытыя бацькамі. Белая кашуля з лёну і вышыўка чырвоная і чорная, спадніца шэрая клецістая. Гэта асаблівасць менавіта дэмбраўскага боку.

Сёння Дэмбраўская кадрыля – брэнд Шчучынскага раёна. Ні адно Купалле і Калядкі не абыходзяцца без народнага танца. Ад душы скачуць на вяселлях, зліваючыся ў звонкі ручаёк.

Алена Аліхвер:
Кадрыля складаецца з многіх фігур народных танцаў. Прыходзілі і з Украіны, і з Казахстана, яны танчылі гэты танец і, сапраўды, захапляліся.

Андрей Савицкий, удзельнік узорнага фальклорнага калектыву «Скарбоначка»:
Ездзілі на Берагіні Гомельская вобласць, там займалі прызавыя месцы з гэтым танцам.

За арыгінальнасць і самабытнасць Дэмбраўскую кадрылю ўключылі ў спіс гісторыка-культурнай спадчыны. Так што яна бясконца будзе ззяць на сцэне, як сонейка.

Алена Аліхвер:
Калі глядзіш на іх, калі танцуеш, хочацца жыць.

Loading...


«Они у меня иногда под шансон хорошо доятся». Фермер из Гомельской области завёл уникальных коров



В Микашевичах Федоровича знают, как «продавца воздуха». Но газовые баллоны поднаскучили бизнесмену и он решил разбавить их бидонами молока. Перебрался на малую родину родителей – агрогородок Ленин и завел 28 голов.

Сергей Павлович, фермер:
Чуб из 70-х. Папа у всех джерсей Яша, все они Яковлевичи здесь три пацана. Все детство, практически сколько себя помню, мы проводили с отцом. Он меня брал на ветеринарные семинары и проводили с ним все время на фермах.

Теперь про уникальных буренок счастливый хозяин рассказывает без остановки. Джерсейские красотки дают молока немного, зато жирностью в 9%. Раньше моряки брали этих коров в длительные плавания, чтобы всегда было свежее молоко.

Сергей Павлович:
Это чисто порода айрширская. Молоко считается приближенно к козьему, гипоаллергенное. За рубежом, в основном, делается детское питание.

Для своих любимых фермер заготовил сено, сделал добротный ковер из опилок, чтобы было сухо, тепло и чисто. И даже установил камеры видеонаблюдения.

Сергей Павлович:
Они для того, чтобы мы видели, как бык пошалил, если отвязался ночью. Шутка! Мы наблюдаем за растелами. Они у меня иногда и под шансон хорошо доятся.

Подъем в семье Павловичей в 6 утра. Справиться с хозяйством помогает семья. Мама-ветеринар, старший сын-аграрий и жена-домохозяйка.

Излишки молочки Татьяна превращает в творожки, сыры и масло. Фирменное домашнее блюдо – адыгейский сыр. Рецепты подсказывает свекровь и берет из Интернета, а вот чудо-агрегат придумал муж. Эксперименты – его конек.

Сергей Павлович:
Вот сухая тряпочка чистит банки. Досушивается банка промышленным феном в течение минуты, прогревается под струей 600 градусов. Надо сушить банки, потому что молоко портится, если сырая вода попадает.

Татьяна Павлович, домохозяйка:
Неудачи сыр не получился, творог подкис, собаки съели, свинки счастливы, и хозяйка поправилась.

С позитивными хозяевами и коровы на высоте. За день удой может быть около 100 литров со средней жирностью в 6%. Местные довольны, особенно бабушки, которых Павловичи не оставляют без внимания и приезжают за 15 км.

Сергей Павлович:
День сурка. Приезжаем к дому, всегда сидит кот, он встречает и ведет нас в дом. Потом уже провожает бабушка, она может и не пьет это молоко, она ждет нас.

Среди довольных и соседка Галина Александровна. С каждым глотком вспоминает детство. В банке готовые сливки, а из молока вкусная сметана на блинчики внукам. К слову, они часто заглядывают на ферму, как в зоопарк.

Галина Гулюта, местный житель:
Там у них есть коник Орлик. Мы все время заезжаем, то яблоко, то хлеб какой-то, то булочку детки дадут ему и общаются с этим коником. 

В мечтах открыть эко-усадьбу и завезти павлинов. А пока в фермерское хозяйство нужно вкладывать и работать-работать-работать, чтобы установить доильный зал и все модернизировать. Сергей Федорович нашел свою отдушину и мечтает, чтобы на деревне появилось больше единомышленников.

Сергей Павлович:
Неважно, где ты живешь, важно, как ты живешь. Можно в городе жить и не видеть ни цирка, ни каких-нибудь других городских прелестей. Было бы еще пару человек таких, загрузили бы все и на молокозавод.

Кто не рискует, тот и не собирает сливки.